Alles over bloemen drogen • Met Zonder Jas (2022) (2022)

Bloemen, je kunt niet genoeg van ze krijgen! Toch zonde dat ze snel vergaan. Gelukkig hoeft dat niet! Je kunt ze heel eenvoudig drogen. En dat is nog hartstikke leuk ook! Ik heb altijd een pocket bloemenpers bij me en ik heb een aantal boeken in huis speciaal voor het drogen van bloemen.

De beste manier om bloemen te drogen

Je hebt verschillende manier hoe je bloemen kunt drogen. Wil je je bloemen plat zodat je ze kunt gebruiken in een lijstje of voor andere werkjes? Dan kun je kiezen om je bloemen te drogen tussen een boek, in de magnetron of met een strijkijzer. Wil je ze in een vaas zetten of er een krans van maken? Dan kun je ze het beste laten drogen aan de lucht.

Bloemen drogen tussen een boek of een pers

Dit is mijn favoriete manier van drogen. Juist omdat het zo langzaam gaat. Je legt de bloem tussen wat papiertjes, vloeipapier, keukenrol of zakdoekjes in in een boek of pers. Zorg dat de bloemen elkaar niet raken. Vervolgens leg je het boek weg zodat het stevig dicht zit, eventueel met wat gewicht erop. De pers schroef je stevig dicht of je bind het elastiek erom. Afhankelijk van wat voor soort pers je hebt natuurlijk.

(Video) Flevoland: Jüngste Provinz der Niederlande | WDR Reisen

De papiertjes of zakdoekjes om de bloem zijn om het vocht op te nemen. Door deze om de bloem te doen kan het vocht uit de bloem daarin trekken en trekt het vocht niet in het boek.

Alles over bloemen drogen • Met Zonder Jas (2022) (1)

Drogen in de magnetron

Deze methode is erg snel, dus heb je haast? Dan zou ik het in de magnetron drogen. Anders niet. De bloemen drogen namelijk niet heel recht op, ze worden een beetje rimpelig. Je legt de bloemen op een doekje. En legt daarboven weer een doekje. Zodat de bloemen dus tussen twee doekjes in zitten. Daarboven op zet je een magnetronbestendige schaal. Zet de magnetron aan op een minuut of negentig seconden. Haal de bloemen eruit en controleer of ze nog vochtig zijn. Als ze nog vochtig zijn, doe je ze nog dertig seconden in de magnetron. Laat ze afkoelen, als ze afgekoeld zijn verstijven ze ook. Eventueel sprayen met wat haarlak. En klaar!

Drogen met een strijkijzer

Deze methode is ook erg snel. Leg je bloemen tussen twee stukken vloeipapier of bijvoorbeeld een koffiefilter als je geen vloeipapier hebt. Plaats een boek op het vloeipapier zodat de bloem een beetje plat is gedrukt. Zet je strijkijzer op laag. Gebruik geen stoom want dan worden je bloemen vochtig. Strijk zo’n vijftien tot dertig seconden over de bloemen. Controleer of de bloem gedroogd en plat genoeg is. Even laten afkoelen en eventueel sprayen met wat haarlak.

(Video) Dit gebeurt er als je een week geen ondergoed draagt

Bloemen drogen aan de lucht

Je kunt bloemen eenvoudig drogen aan de lucht. Je hebt hier een touwtje voor nodig en wat knijpers of een droogrek. Hang de bloem met de bloem naar beneden op aan de steel en laat de bloem minsten een week zo hangen. Het ligt een beetje aan welke bloem je droogt hoe lang je hem zo moet laten hangen. Hang de bloemen in een droge kamer met geen direct zonlicht op de bloemen. Zo drogen ze het best en het mooist.

(Video) High Summer Back Garden Tour - My English Garden in Flower - August 2022

Hoe lang moet je bloemen drogen?

Hoe lang je bloemen moet drogen hangt af van de manier waarop je bloemen droogt en de dikte van de bloem die je droogt. Je droogt een bloem totdat die volledig droog is, meestal duurt dit een aantal weken. Hoe dikker de bloem, bijvoorbeeld blauwe druifjes, hoe langer het duurt voordat de bloem volledig gedroogd is. Hele dunne bloemen of stroken gras kunnen al binnen een week volledig gedroogd zijn. Hoe weet je of de bloem volledig gedroogd is? Meestal kun je dit wel voelen. Een gedroogde bloem heeft geen vocht meer in zich en is dus erg stijf. Hij gaat gemakkelijk kapot en als je hem optilt is het een miniplankje.

Welke bloemen kun je goed drogen?

In principe kun je alle bloemen drogen. Dikke bloemen zijn wat makkelijker te drogen aan de lucht. Je kunt ze ook drogen in een boek of pers door de blaadjes individueel te drogen. Of probeer de bloem eens door midden te snijden. Grassen zijn bijzonder interessant wanneer ze gedroogd zijn. Fluitenkruid is ook erg mooi. Boterbloemen behouden hun intens gele kleur. En viooltjes in allerlei kleuren zijn ook te gek.

(Video) HOE TO DOE | Bloemen maken door Beate

Experimenteer met verschillende soorten bloemen en blaadjes! Erg leuk om zo nu en dan te kijken of de bloemen al mooi plat zijn. En interessant om te leren welke bloemen hun kleur behouden en welke niet. Zo worden blauwe druiven wat wit en de intense kleur van een klaproos blijft ook niet.

Bloemen die je goed kunt laten drogen in boeken of een pers:

 • Viooltjes
 • Grassen en varens
 • Boterbloemen
 • Kleine narcissen
 • Madeliefjes
 • Hortensias
 • Vergeet-me-nietjes
 • Fluitenkruid
Alles over bloemen drogen • Met Zonder Jas (2022) (2)

Bloemen die je goed kunt laten drogen in de lucht:

 • Hortensias
 • Strobloemen
 • Rozen
 • Korenbloem
 • Lavendel
 • Paardenbloempluis
 • Pluimhanekammen
 • Kamille
Alles over bloemen drogen • Met Zonder Jas (2022) (3)

Wanneer pluk je de bloemen?

Bloemen die je buiten plukt pluk je het liefst op een droge dag niet te vroeg in de ochtend. Sommige bloemen hebben even de tijd nodig om te “ontwaken” en wanneer de bloemen nog onder de dauw zitten, is het lastiger ze te drogen. Je kunt de bloemen ook uit een boeket halen. Ik pluk de meestel bloemen op een zonnige dag.

Let op: Wildplukken is technisch gezien niet toegestaan, het wordt meestal wel gedoogd. Pluk niet meer dan je nodig hebt of pluk uit eigen tuin.

(Video) 27 mei 2022 - Technieken met Derwent Inktense potloden

De bloemen bewaren

Bloemen die je gedroogd hebt aan de lucht kun je op de kop aan het touwtje laten hangen of in een vaas zetten. Ze blijven erg lang goed. Bloemen die je gedroogd hebt en nu plat zijn kun je het beste in een luchtdichte doos bewaren tot je ze ergens voor gaat gebruiken. Dan blijven ze het langst goed en kan er geen schimmel op ze ontstaan.

Je kunt ook nog wat haarspray op de bloemen spuiten om ze langer te bewaren. Dit is zeker aan te raden bij de paardenbloempluis. Voor je het weet zit je hele huis onder de pluisjes.

(Video) Resin Flowers - How to Dry and Preserve Flowers in Epoxy Resin

Wat doe je met gedroogde bloemen?

Je kunt zoooveel doen met gedroogde bloemen! Je kunt bijvoorbeeld

(Video) CUSTOM G59/$UICIDEBOY$ Denim jas + tutorial, over ongelukkig zijn en meer onzin!

 • Schilderijtjes maken
 • Kaartjes maken
 • Kaarsen versieren
 • Een boekenlegger maken
 • Een mandela maken
 • Een droogboeket maken
 • Een slinger maken (van gedroogde rozen of paardenbloempluis)
 • Iemand anders er blij mee maken
 • Ze gebruiken om je dagboek te versieren
 • Een wensdoosje maken met een paardenbloempluis
 • Een herbarium maken
 • En nog veel meer!
Alles over bloemen drogen • Met Zonder Jas (2022) (4)
Alles over bloemen drogen • Met Zonder Jas (2022) (5)
Alles over bloemen drogen • Met Zonder Jas (2022) (6)
Alles over bloemen drogen • Met Zonder Jas (2022) (7)
Alles over bloemen drogen • Met Zonder Jas (2022) (8)

Valkuilen bij het drogen

 1. De bloem niet tussen papiertjes of zakdoekjes leggen bij het drogen in een pers of boek.
  Daardoor trekt het vocht niet goed weg of trekt het vocht in het boek.
 2. Een zakdoekje gebruiken met een printje erop. Bijvoorbeeld die stukken keukenrol met stippeltjes.
  Het patroontje kan bij dunne bladeren in het blad trekken, waardoor de bloem niet mooi op droogt.
 3. Niet lang genoeg wachten tot de bloem droog is.
  Wanneer de bloem nog niet helemaal droog is, zit in de bloem nog wat vocht. Dit betekent dat schimmel kan ontstaan.
 4. Gedroogde bloemen niet goed opbergen
  Wanneer je de gedroogde bloemen niet luchtdicht opbergt, kan ook schimmel ontstaan en die kan dan door alle andere bloemen trekken. Dit kan bijvoorbeeld komen dat toch ergens een bloem niet goed gedroogd is of omdat vocht uit de omgeving in de opbergplek trekt.
 5. Bloemen over elkaar gedroogd
  Dit kan niet veel kwaad, behalve dan dat ze mogelijk in elkaar verstrengeld zijn en je ze niet meer van elkaar af krijgt zonder er eentje te breken.
 6. Te hardhandig de bloemen oppakken wanneer gedroogd.
  Gedroogde bloemen zijn erg fragiel. Ze gaan erg snel stuk. Daarom kun je ze het beste heel voorzichtig vastpakken. Bij sommige bloemen, zoals het vergeet-me-nietje, is het zelfs wijs een pincet te gebruiken. Dan heb je de minste kans dat je de bloem per ongeluk als nog plet of scheurt.

Heb jij nog meer tips om bloemen te drogen? Of vragen of leuke ideeën? Laat het ons weten! We zijn erg benieuwd.

Je kunt trouwens ook erg goed bladeren drogen. Ook superleuk om te doen!

Door bloemen te drogen kun je ze goed bewaren. Om je te helpen met bloemen drogen hebben we verschillende manieren uitgezocht hoe je bloemen kunt drogen.

Het vocht in de bloemen verdampt dan en de bloem 'verdroogd' op die manier.. Specialere manieren om bloemen te drogen zijn met behulp van silicagel, een strijkijzer of in de oven.. Plaats het boek op een plaats die niet in de weg staat en waar het een tijd kan blijven staan.. Bloemen drogen in een pers:. Het drogen van bloemen met silicagel is de snelste methode om bloemen te drogen.. Verplaats de bak naar een plaats die niet in direct zonlicht staat en zorg ervoor dat deze voor langere tijd er kan blijven staan.. Zodra het strijkijzer warm is, haal je het het boek (gewicht) van het bakpapier met daarin de bloemen.. Als je snel bloemen wilt drogen kan je dit in de oven doen.. Waar het drogen van bloemen in een boek of pers weken kan duren gaat dat met een oven binnen een paar uur.. Controleer de bloemen elke 15 minuten en haal ze uit de oven als je denkt dat ze goed zijn.. Bloemen die geschikt zijn om te drogen zijn:. Bloemen die niet geschikt zijn om te drogen zijn:. Als het drogen van bloemen goed gelukt is kan je ervoor kiezen om de bloemen in te lijsten.

Kies jij er weleens voor om je net gekochte bloemen niet in de vaas te zetten, maar te laten drogen? Plantenliefhebbers doen dit al decennialang. Hierdoor konden ze herbaria maken en inventariseren welke planten waar groeiden. Tegenwoordig heeft bloemen en planten drogen vooral een decoratieve functie. Gedroogde bloemen blijven, in tegenstellingtot

Nu kun je hier een plantenpers voor aanschaffen, maar je kunt deze ook zelf maken.. Dan zijn ze helemaal gedroogd.. Let op!. Stap 3: De bloemen zijn gedroogd Als de bloemblaadjes knapperig zijn, zijn ze helemaal gedroogd.. Dit kun je het best doen als de bloemen half open zijn.. Stap 2: De bloemen in het ontwateringsproduct leggen Er zijn verschillende ontwateringsproducten die gebruikt kunnen worden bij het drogen van bloemen en planten.. Stap 3: Drogen Het drogen zal nu, afhankelijk van het ontwateringsproduct, een aantal dagen duren.. Om te controleren of de bloemen helemaal gedroogd zijn, kun je naar de kleur van de silicagel kijken.. Let op!. De kleur van de bloemen zal dan donkerder worden en de bladeren worden broos.. Stap 4: De gedroogde bloemen uit de doos halen Als de bloemen gedroogd zijn, kun je met een penseel voorzichtig het ontwateringsproduct van de bloemen vegen.

Wil je langer genieten van het boeket bloemen dat je hebt gekregen of wil je de bloemen uit eigen tuin zo lang mogelijk houden? Dan kan je de bloemen drogen.

(Video) New Border Garden Tour - My English Garden - May 2022

Daarnaast is het ook belangrijk te weten dat niet alle bloemen geschikt zijn om te drogen.. Hang de verschillende bundels niet te dicht op elkaar zodat er voldoende lucht aan de bloemen kan.. Als de stengels rechtop blijven staan zijn ze goed, als ze omknikken moeten ze nog een tijdje langer drogen.. Bij deze techniek worden je bloemen en planten tweedimensionaal .. Met een satéstokje kan je de blaadjes een klein beetje opentrekken zodat de kristallen overal goed tussen zitten.. Als ze te lang in het product liggen worden ze broos en donker van kleur.. Door deze techniek vervang je het vocht uit je bloemen en bladeren door glycerine .. Snijd de uiteinden van de stelen scherp af en zet ze in de vaas zodat ze ongeveer een 10 à 15 cm in de glycerine staan.. Als de bloemen droog zijn haal je ze uit de vaas en spoel je ze af met water.

Zelf je kruiden drogen? In deze blog lees je 11 tips voor een goed gevuld kruidenrek! Een beetje ruimte & tijd is alles wat je nodig hebt. En verse kruiden.

Maar wat doe je als je tuin je meer levert dan je op dat moment nodig hebt?. Drogen in de magnetron is ook een optie.. Ik vind het fijn om de zo duurzaam mogelijke optie te gebruiken en te gebruiken wat ik voor handen heb.. In principe zijn alle kruiden geschikt om te drogen.. Die is er niet.. Ik laat de kruiden meestal even kort weken en woel er daarna voorzichtig in het waswater doorheen met mijn handen.. Gedroogde bloemen; ziet er prachtig uit en je kunt er van alles mee doen.. Dit ligt natuurlijk ook een beetje aan de dikte van je bladeren, en hoe droog de ruimte is waar je kruiden drogen.. Want als je kruiden toch nog niet helemaal zijn gedroogd en ze te vroeg in een potje komen, heb je kans op een muffe lucht en op schimmel.. De rest laat ik meestal gewoon heel, en dan bepaal ik op het moment van verwerken wat ik er verder mee doe.. Een ander voordeel is dat ik de kruiden niet hoef te ontdooien en dat gedroogde kruiden ook net iets leuker decoreren dan bevoren-en-daarna-weer-ontdooide kruiden.

In deze DIY Bloemen Drogen vindt je de beste Tips & Tricks! Daarnaast vindt je hier allerlei ideeën om de bloemen te gebruiken, bijvoorbeeld voor Moederdag!

Het is helemaal om zelf Bloemen te drogen & te persen!. Je hebt niet veel nodig voor de DIY Bloemen Drogen, dus je kunt makkelijk en snel aan de slag.. Je vindt op deze blog nog allerlei andere mooie DIY’s, wel in het Engels.. Gebruik een bloemenpers. Deze methode is natuurlijk in principe hetzelfde als het gebruiken van een boek.. Gebruik de magnetron. Gebruik de eerste 3 stappen van het drogen in een boek.. Let bij deze methode wel goed op dat je het boek en de bloemen tussendoor goed laat afkoelen, anders kan het boek of de bloemen verbranden 😉. Het gebruik van de magnetron is verreweg de snelste methode om bloemen te drogen en te persen.. Zoals bijvoorbeeld deze mooie boekenleggers met geperste bloemen .

1. Facebook live Lilian Clean Zig Colors

2. Live demostratie gelliplate

3. Greeting Cards with Dried Flowers

4. NL Stampin’ Up! | Kaart Tutorial | LIVE 19

(Video) Live Uitzending 2 februari 2022 - Succulent Aquarel met Daniel Smith Aquarelverf

5. TEKENEN LES 6 :Een Boeket Bloemen

6. Pinda's kweken in je tuin - alles wat je moet weten

Article information

Author: Roderick King

Last Updated: 05/18/2022

Views: 6447

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Roderick King

Birthday: 1997-10-09

Address: 3782 Madge Knoll, East Dudley, MA 63913

Phone: +2521695290067

Job: Customer Sales Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Embroidery, Parkour, Kitesurfing, Rock climbing, Sand art, Beekeeping

Introduction: My name is Roderick King, I am a cute, splendid, excited, perfect, gentle, funny, vivacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.

(Video) Live Workshop 5 januari 2022 - Jofy 102 met Daniel Smith Metallics

Videos

1. САМЫЕ НЕПРИХОТЛИВЫЕ засухоустойчивые растения для сада!
(Добрый Сад)
2. Craft Resin Giveaway!!! Creating 3d images in resin with paper ($100 giftcard) #giveaway #epoxyresin
(L.T. Marshall)
3. Webinar graandagen 2022
(Departement Landbouw en Visserij)
4. Salma Episode 15
(Invictus TV)
5. Menekşeye Hızlı Çiçek Açtırma/Menekşeyi Coşturan Muhteşem Değişim Sırları
(HayataDairPüfNoktalar)
6. How To Color?! - Just Lou Mindful Moodling with Watercolors
(Studio Eelz - Ilse Hoekstra)

Top Articles

You might also like

Latest Posts

Article information

Author: Reed Wilderman

Last Updated: 09/25/2022

Views: 6206

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Reed Wilderman

Birthday: 1992-06-14

Address: 998 Estell Village, Lake Oscarberg, SD 48713-6877

Phone: +21813267449721

Job: Technology Engineer

Hobby: Swimming, Do it yourself, Beekeeping, Lapidary, Cosplaying, Hiking, Graffiti

Introduction: My name is Reed Wilderman, I am a faithful, bright, lucky, adventurous, lively, rich, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.