Jeuk op je hoofd. Hoe kom je eraan en hoe kom je er vanaf? (2022)

Kriebel, krabbel, kriebel. Jeuk op je hoofd. Een jeukende hoofdhuid is ontzettend irritant, en ook een beetje viezig. Je wilt tenslotte niet de hele tijd op je hoofd krabben.

Jeuk op je hoofd. Hoe kom je eraan en hoe kom je er vanaf? (1)

Maar goed, de vraag is, hoe kom je er vanaf? Daarvoor moet je eerst weten hoe je aan de jeuk komt, wat de oorzaak is. Er zijn nogal uiteenlopende oorzaken voor een jeukende hoofdhuid, je hebt dus niet zomaar de goede behandeling te pakken.

Zelf liep ik al meer dan twee jaar rond met jeuk op mijn hoofd. Twee jaar?!? Zul je denken. Maar ja, zoiets sluipt erin hè. En op een gegeven moment merk je het ook niet zo meer. Ik heb vroeger heel lang eczeem gehad, dus kan flink wat hebben qua jeuk. Ook op mijn hoofdhuid. Ik sluit me er gewoon voor af.

Zitten jullie nu ook trouwens op je hoofd te krabben? Als je er alleen al over leest begint het al, haha.

Nou goed. Na die twee jaar besloot ik dus maar eens met mijn jeukende hoofdhuid naar de dokter te gaan. Dit omdat ik bij de apotheek was geweest voor een zalfje, maar ze daar niets wilden geven zolang de huisarts er niet naar had gekeken. Een schimmel behandel je heel anders dan een droge hoofdhuid, en luizen verdienen weer een ander middeltje. Ik bespreek de volgende oorzaken die de doc en ik zijn langsgelopen, en de mogelijke oplossingen.

Inhoud

 • 1 Luizen
 • 2 Droge hoofdhuid
 • 3 Roos
 • 4 Schimmel
 • 5 Allergie voor haarverf
  • 5.1 Allergie voor PPD
  • 5.2 Related Posts

Luizen

De bekendste oorzaak voor jeuk op je hoofd is natuurlijk hoofdluis. Luizen kunnen je het leven behoorlijk zuur maken. Moeders met basisschoolkinderen kunnen hierover meepraten.

Ik ben zelf luizenmoeder geweest. Niet omdat ik nou superveel verstand heb van haar of luizen, of omdat ik vanuit mijn hart deze roeping voelde. Eigenlijk gewoon omdat Máxima luizenmoeder was en ik dacht: dat kan ik ook. Nou, Brrrr. Ik kon het zeker, maar echt een fijn werkje was het niet. Ik leerde er wel dat je luizen snel kunt herkennen. Ze zijn zwart en lopen op de hoofdhuid. Verse neten zitten vast aan het haar dichtbij de hoofdhuid. Oude neten zitten wat verder van de hoofdhuid af.

(Video) Dit doet Stress ECHT met je Lichaam - Psycholoog Najla

Toen de huisarts concludeerde dat ik misschien wel neten had, dacht ik dat ik gek werd. Ik had de kapper meermaals laten zoeken naar luizen, omdat ik zo’n jeuk had, en nooit was er iets gevonden. Maar ja, wat de dokter zegt dat geloof ik! Ik vlóóg via de Kruidvat naar huis om daar een hele middag met mijn kop in de fipronil te gaan hangen. Pleurde mijn beddengoed in de was (hoeft niet volgens de voorschriften maar kon sowieso geen kwaad) en mieterde mijn haarborstels weg. Met luizen wil ik niks te schaften hebben.

Over hoe je luizen kunt herkennen, vernietigen en hoe emotioneel dit proces is, kun je bij legio andere bloggers lezen (zoalshier). Ik beperk mij tot een fotocollage van deze memorabele middag:

Jeuk op je hoofd. Hoe kom je eraan en hoe kom je er vanaf? (2)
Jeuk op je hoofd. Hoe kom je eraan en hoe kom je er vanaf? (3)
Jeuk op je hoofd. Hoe kom je eraan en hoe kom je er vanaf? (4)

Stoomreiniger

Uiteindelijk kreeg ik nog wel wat tips van ervaringsdeskundigen. Je kunt je kussen gegarandeerd neetvrij maken met een stoomreiniger. Laat ik die nu net in huis hebben! En: kammen met een luizenkam gaat beter met een hoofd vol conditioner.

Ik vond één neet, ergens halverwege een haar die ik er voor de zekerheid maar helemaal uittrok. Hartstikke dood. Een bevriende drogisterijmedewerkster vertelde me dat luizen dood kunnen gaan door haarverf. Dat is mogelijk dus gebeurd. Geen levende luis gezien, maar ik heb de kuur netjes nog eens herhaald na 10 dagen en elke dag gekamd. Better safe then sorry…

De kinderen heb ik uiteraard ook uitgebreid gecheckt, en ik heb zelfs de school gebeld. Bij mijn kids was er echt niks te vinden, wat verklaard kan worden doordat luizen alleen op schoon haar voorkomen. Ik ben daarmee de enige in huis die ervoor in aanmerking komt. Toch stuur ik ze sindsdien met een lading preventieve luizenspray in hun haar naar school.

Wat wel opviel, is dat de jeuk op mijn hoofd na deze behandeling fors minder was. Sterker nog, ik kreeg een geweldig kapsel! Dansend, volumineus, helemaal geweldig! Op straat werd ik gecomplimenteerd… blijkbaar was de vette zooi bijzonder goed voor mijn huid en haar. Dus door naar oorzaak 2.

Droge hoofdhuid

‘Die witte dingetjes, dat zijn geen neten, dat zijn gewoon schilfers op je hoofdhuid!’ Beoordeelde mijn vriendin, een doorgewinterd luizenmoeder. Na mijn dagjefipronil -met-prioderm op de badkamervloer reed ik naar haar toe voor een uitgebreide check. Immers, jezelf op luizen checken blijft lastig en van mijn man hoef ik het ook niet te hebben.

‘Je hebt ook een onwijs droge hoofdhuid. Denk je niet dat dit gewoon de jeuk veroorzaakt heeft?’ vroeg ze. Ja, dat zou goed kunnen natuurlijk. Ik heb vroeger dus altijd eczeem gehad en nog steeds een erg droge huid. Daarom heb ik speciale shampoo voor droog haar en een droge hoofdhuid. Maar ja, wanneer doe je het goed? Ik kocht een shampoo met munt, en las vervolgens dat dit je hoofdhuid nog meer uitdroogt. Anti-roos shampoo is het ook weer net niet, roos is weer wat anders. En dat spul is verder funest voor je haarkleur.

Uiteindelijk ging ik met dit verhaal naar een bloggersbijeenkomst, waar ik hoorde over Oliveway: een vettige lotion voor een droge hoofdhuid, getipt door een ervaringsdeskundige. Ook wordt de anti-roos shampoo van Zarqa getipt. Een stuk beter dan zelf van alles proberen, dit had ik best wat eerder kunnen doen. Mocht je toch zelf aan de slag willen dan vind je hier een paar tips voor een droge hoofdhuid: niet te vaak je haar wassen en niet teveel geparfumeerde producten gebruiken, dit droogt de hoofdhuid uit. Een shampoobar kan een mooie (duurzame) oplossing zijn. En verder voldoende vitamine B, vitamine E en omega-3-vetzuren eten. Check.

(Video) De soa die bijna iedereen krijgt

Roos

Roos is dus wat anders dan schilfertjes, zo last ik op deze website. Schilfertjes komen puur door een droge hoofdhuid en zijn wittig. Roos is wat geliger, en vettiger. Dit komt juist ook vaker voor bij een vettige hoofdhuid. Aha, vandaar dat die anti-roos shampoo dus ook niet hielp bij mijn klachten, die maakte het alleen nog maar droger daar bovenop!

Voor roos zijn dus talloze middeltjes te vinden. De één is gevoeliger voor roos dan de ander: de vettigheid van de huid is bepalend, maar ook het voorkomen van gisten op de hoofdhuid. Ik ben bang dat het lastig is om er helemaal vanaf te komen. Het is vooral uitproberen: welk middeltje werkt het beste?

Schimmel

Ook een schimmelinfectie kan een oorzaak zijn van jeuk op de hoofdhuid. Er zijn veel verschillende soorten schimmels die jeuk en irritatie op de hoofdhuid kunnen veroorzaken, en allemaal geven ze andere klachten. Vaak zijn het nattige, broeierige plekken op het hoofd, bijvoorbeeld achter de oren. Wat schimmelinfecties verder gemeen hebben is dat ze op tijd behandeld moeten worden, anders kunnen ze voor haaruitval zorgen.

Mocht je een zwakke maag hebben, open deze site dan niet. De plaatjes zijn niet al te fris. Qua informatie is dit het kort samengevat: denk je dat je een schimmelinfectie op je hoofd hebt, ga dan naar de huisarts.

Allergie voor haarverf

Hier was ik dus ook erg bang voor. Natuurlijk zijn luizen erger, maar daar is iets aan te doen. Wat als ik allergisch zou zijn voor haarverf? Als je zelf zo’n pakje haarverf koopt, staat er altijd dat je een allergietest moet doen 24 uur van te voren. Kennen jullie iemand die dit doet? Nee, ik ook niet!

Nou ja. Voor de zekerheid heb ik dus al maanden mijn haar niet geverfd. Want ik dacht: straks is die jeuk mijn eigen schuld en komt het nooit meer goed. En hoewel ik elke keer bijna gillend voor de spiegel sta omdat mijn haarkleur alle kleuren van de regenboog heeft, vindt de omgeving het schijnbaar geweldig. Het is alsof ik highlights heb en zo’n hip kapsel waarbij je de uitgroei juist moet zien.

Jeuk op je hoofd. Hoe kom je eraan en hoe kom je er vanaf? (5)

Maar gelukkig, de huisarts had geen reden om aan te nemen dat ik allergisch zou zijn voor haarverf. Al kan haarverf je huid wel makkelijker uitdrogen, bij een droge hoofdhuid dus iets om rekening mee te houden.

Allergie voor PPD

Een echte allergie voor haarverf, of eigenlijk voor de stof PPD in haarverf, bouwt zich langzaam op. Meestal kenmerkt het zich door rode bultjes en jeuk op de hoofdhuid. Later kan dit ook uitbreiden naar het gezicht, de nek en de rug. Tranende ogen en oedeem in handen en hoofd kunnen ook ontstaan (bron). Veelal zijn het kappers en kapsters die last krijgen van de allergie. Door veelvuldige aanraking met verf bouwt de allergie zich op. Door een allergietest kan de diagnose worden gesteld: altijd handig om met klachten dus even langs de huisarts te gaan.

Moet je dan maar accepteren dat je grijs wordt? Welnee. Gelukkig is er ook speciale haarverf voor mensen met een allergie. De haarverf van WeColour bevat geen ammonia en PPD en is vrij van parabenen, recorsinol en SLS. Klinkt dus vrij puur, en dat beloven ze ook. Zeker het proberen waard!

(Video) Allergiediëtisten voeding en jeuk

Een heel verhaal dus! Wat jeuk op je hoofd je allemaal wel niet kan leren. Voorlopig ga ik aan de slag met het voeden van mijn hoofdhuid. En zo lang ik complimentjes blijf krijgen over mijn weelderige lokken blijf ik van de haarverf af en kieper ik af en toe een ladinkje prioderm in. Succes verzekerd!

Lees de disclaimer voor informatie over affiliate links

Related Posts

 • Het leed dat blaasontsteking heet…
 • Is koud afdouchen gezond?
 • 8 types die je tegenkomt in een buffetrestaurant
 • Een ernstig ziek kind. Wat zeg je tegen die moeder…
 • Vakantiekilo’s: ze moeten er weer af.
 • Speelgoed van het jaar: Kinderen ontwerpen speelgoed
 • Over
 • Laatste berichten

Lisette

(Video) The Truth About Cheat Meals - Impact on Your Health

Blogger bij Lisette Schrijft

Lisette (37) is de oprichter van Lisette Schrijft. Naast stukjesschrijfster is ze alleenstaande moeder van drie kids van 15, 12 en 10, echoscopiste en voormalig tuindersvrouw. Check ook Lisette Schrijft op social media om op de hoogte te blijven!

Laatste berichten van Lisette (alles zien)

 • Mijn kinderen krijgen ontbijt op bed - 26/09/2022
 • Ideeën voor mijn nieuwe achtertuin - 23/09/2022
 • Weg met tegelterreur! Tegels inruilen voor planten - 22/09/2022

FAQs

Wat moet je doen als je jeuk hebt op je hoofd? ›

Om de jeuk op uw hoofd te verminderen kunt u producten die uw hoofdhuid kalmeren. Zo kunt u kiezen voor een pH-neutrale shampoo, of een shampoo tegen roos of een jeukende hoofdhuid. Bij schilfers op de hoofdhuid als gevolg van overmatige talgafscheiding kunt u Selsun huidsuspensie gebruiken.

Wat kan de oorzaak zijn van jeuk op het hoofd? ›

De oorzaak kan een ontsteking rond de haarfollikels in de hoofdhuid, een schimmelinfectie van de hoofdhuid, seborroïsch eczeem of psoriasis zijn. Bepaalde medicijnen, een vitaminetekort en stress kunnen ook jeuk aan de hoofdhuid en haaruitval veroorzaken.

Hoe kom ik van de jeuk af? ›

Hoe krijg ik mijn hoofdhuid rustig? ›

Wat kan je zelf doen tegen een geïrriteerde hoofdhuid?
 1. 1.Gebruik een milde shampoo. ...
 2. 2.Elke dag je hoofd masseren. ...
 3. 3.Af en toe een masker. ...
 4. 4.Niet te heet douchen. ...
 5. 5.Gebruik geen stijltang of föhn. ...
 6. 6.Vermijd het gebruik van stylingsproducten op je hoofdhuid. ...
 7. 7.Gebruik Tea Tree Oil. ...
 8. 8.Jojoba olie.
5 Dec 2017

Welke medicijnen helpen tegen jeuk? ›

Voorbeelden zijn acrivastine, cetirizine, cinnarizine, clemastine, desloratadine, ebastine, fexofenadine, ketotifen, levocetirizine, loratadine, mizolastine en promethazine. Adstringentia werken licht samentrekkend en beschermend.

Welke shampoo is goed voor een jeukende hoofdhuid? ›

ketoconazol voor op de hoofdhuid
 • Ketoconazol doodt schimmel en gisten.
 • Bij een jeukende uitslag op uw hoofdhuid (seborroïsch eczeem). ...
 • Was uw haar minimaal 2 keer per week met de shampoo. ...
 • De jeuk en schilfers worden na een paar wasbeurten minder. ...
 • Maak de hele kuur af.

Hoe kom je aan schimmel op je hoofd? ›

Hoe ontstaat hoofdschimmel ? Een hoofdschimmel wordt veroorzaakt door een infectie met een schimmel. De besmetting verloopt via besmette mensen, gevallen besmette haren, (huis)dieren, besmette kammen/borstels, besmet kappersinstrumentarium en via hoofddeksels, beddengoed en kleren.

Wat is de beste shampoo voor een droge hoofdhuid? ›

Bij een droge hoofdhuid is het vooral verstandig om op zoek te gaan naar een parfumvrije shampoo met voedende ingrediënten, zoals kokosolie, aloë vera en arganolie.

Wat is Ouderdomsjeuk? ›

Ouderdomsjeuk is een vervelende kwaal die kan berusten op een stofwisselingsstoornis. Doordat bepaalde afvalstoffen van de stofwisseling in een (te) grote hoeveelheid in het lichaam voorkomen, kunnen diverse klachten ontstaan. Een regelmatig voorkomende klacht is dan jeuk.

Wat niet eten bij jeuk? ›

Vermijd bewerkte voedingsmiddelen – zoals eten uit pakjes en kant-en-klaarmaaltijden – en gehydrogeneerde vetten. Probeer bijvoorbeeld om vette vis en avocado standaard in je weekmenu op te nemen. Deze producten bevatten veel omega 3, een belangrijke vetsoort die je huid hydrateert.

Waarom helpt azijn tegen jeuk? ›

Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.

Is vaseline goed tegen jeuk? ›

De vaseline crèmes of zalven werken echter beter, bij een erg droge huid. Deze crèmes of zalven houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid. Klachten als jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen en andere klachten, zoals eczeem, verergeren minder snel.

Is olijfolie goed voor je hoofdhuid? ›

Hydraterende werking van olijfolie

De olie heeft een hydraterende werking, waardoor irritatie van de hoofdhuid voorkomen wordt. Om optimaal te genieten van deze hydratatie, kun je een kleine hoeveelheid olijfolie mengen met een even grote hoeveelheid kokosolie.

Hoe vaak is het beste om je haar te wassen? ›

Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Maar over het algemeen kan iedereen met gemak een tot drie dagen zonder shampoo. Er is geen standaard aanbeveling.

Hoe maak je je hoofdhuid goed schoon? ›

Azijn is een mild middel om je hoofdhuid mee schoon te maken. Begin door je haar op de normale manier te wassen. Na het uitspoelen van de shampoo giet je een mengsel van azijn en water op je hoofdhuid. Laat de azijn ongeveer vijf minuten in je hoofdhuid trekken en spoel het dan weg met koud water.

Kan niet slapen van de jeuk? ›

Consulteer de huisarts bij hevige jeuk tijdens het slapen om de oorzaak te vinden. Goede hygiëne is belangrijk, net als aangepast beddengoed. Draag luchtig zittende nachtkledij, bij voorkeur van katoen, die niet schuurt. Zorg ervoor dat de huid niet te droog is en gebruik een anti-allergene voedende crème.

Waarom heb je savonds meer jeuk? ›

Allergie uit zich namelijk direct wanneer je contact hebt met zogenaamde allergenen: stoffen die je allergie triggeren. Huisstofmijt leeft voornamelijk in je beddengoed. Hun uitwerpselen zijn de allergenen die bij jou jeuk en eczeem kunnen veroorzaken.

Kan je jeuk krijgen van stress? ›

Bekende factoren zijn: water, zeep, droge lucht, warmte, transpiratie, wol, alcohol en uw algehele conditie. Ook uw psychische gesteldheid kan van invloed zijn op jeuk. Zo kunnen bijvoorbeeld spanningen of stress jeuk verergeren.

Hoe herken je eczeem op hoofdhuid? ›

Op uw hoofd en gezicht kunt u eczeem hebben met vette schilfers. De schilfers zitten vaak tussen de haren, wimpers, in de wenkbrauwen, naast de neus en achter en in de oren. Het komt door veel gistcellen op de huid. U kunt een crème, shampoo of lotion gebruiken die werkt tegen gisten.

Hoe lang moet appelazijn in je haar? ›

Een haarspoeling maken van appelazijn doe je het best met een biologische appelciderazijn zonder sulfiet, die ongepasteuriseerd is en zo nog alle krachtige eigenschappen bevat. Voor hoofdhuid problemen meng je de appelazijn met water in de verhouding max 1:10 en laat je de spoeling minimaal vijf minuten intrekken.

Hoe weet ik of ik hoofdschimmel heb? ›

Bij hoofdschimmel kunt u dit tussen uw haren zien: ronde, grijze plekken met kleine schilfers (velletjes) puistjes en korsten. kale plekken, of plekken waar de haren zijn afgebroken net boven de huid.

Hoe ziet schimmel op de huid eruit? ›

Bij huidschimmel heeft u 1 of meerdere plekken met kleine schilfers op uw huid. De plekken hebben vaak een andere kleur dan uw huidskleur: lichter, donkerder of rood. Het komt door een schimmel of gist. Huidschimmel kan meestal geen kwaad.

Is haar roos een schimmel? ›

Roos ontstaat als een schimmel die van nature aanwezig is op onze hoofdhuid, Malassezia genaamd, begint te woekeren en de vernieuwing van de cellen van je hoofdhuid verstoort.

Welke shampoo jeukt niet? ›

ZARQA Shampoo Anti-roos met menthol is effectief bij roos, en is een van de beste anti-roos shampoos tegen schilfers én jeuk. Deze shampoo verlicht zowel schilfers als irritatie. Hij werkt kalmerend en zuiverend voor de hoofdhuid en laat al resultaat zien na de eerste wassessie.

Heb ik roos of een droge hoofdhuid? ›

Vette roos of seborrheïsche dermatitisch is het geval wanneer olieachtige en gele vlokken of schilfers zich op uw hoofdhuid vormen en aan uw haar en hoofd blijven kleven. Droge roos is het geval wanneer droge, witte vlokken of schilfers op uw hoofdhuid vormen en van uw hoofd en haar vallen.

Welke olie is goed voor je hoofdhuid? ›

Oliën die daar heel geschikt voor zijn én fijn zijn voor je huid en haar, zijn bijvoorbeeld arganolie, avocado-olie, amandelolie (lekker goedkoop), olijfolie, druivenpitolie, sesamolie, jojobaolie, enzovoort. Voeg ook wat druppels etherische olie aan je oliemengsel toe.

Welke voedingsmiddelen kunnen jeuk veroorzaken? ›

Rauwe groenten en fruit veroorzaken jeuk in je mond. Soms is je keel gezwollen. Vooral mensen die ook allergisch zijn voor bomen (berken) hebben er last van.
...
huid, zoals:
 • eczeem;
 • netelroos;
 • jeuk.

Waar jeuk bij diabetes? ›

Door het droger worden van de huid (als gevolg van het dagelijkse verlies van veel urine) kunnen kleine scheurtjes in de opperhuid ontstaan. Dit geeft aanleiding tot jeukklachten. Jeuk is dan ook een verschijnsel dat bij ernstiger vormen van diabetes vaak voorkomt.

Wat te doen tegen jeuk van binnenuit? ›

Bij jeuk van binnenuit is het goed om te proberen de oorzaak te achterhalen, en daar vervolgens iets aan te doen. Stress kan een oorzaak zijn. Heb je vaak spanning, probeer dan stress- en angstklachten te verminderen. Ook je organen of bepaalde medicijnen kunnen een oorzaak zijn van jeuk van binnenuit.

Welke vitamine helpt tegen jeuk? ›

Vitamine B complex

Ook helpt het goed bij jeuk, uitslag en irritatie. Vitamine B3 (niacinamide) is een belangrijk antioxidant die onder andere ontstekingsremmend werkt, roodheid vermindert en de barrièrefunctie van de huid verbetert.

Welke thee bij jeuk? ›

Kamillethee helpt ook tegen allerlei huidproblemen en vooral bij eczeem, huiduitslag, jeuk en netelroos. Naast zijn sterk ontstekingsremmende en ontsmettende werking stilt kamille ook jeuk. Een hele boel positieve punten dus.

Welk fruit veroorzaakt jeuk? ›

Gemiddeld hebben patiënten met PFAS vier voedingsmiddelen die leiden tot PFAS-symptomen. In Nederland zijn de meest voorkomende voedselallergenen die PFAS veroorzaken vers fruit (vnl. appel, peer, perzik en kiwi), boomnoten en pinda.

Is azijn goed voor je hoofdhuid? ›

Appelciderazijn is goed voor de pH van je hoofdhuid en zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten, waardoor je haar minder snel klit en beschadigt, en meer glanst. Het spoelt opgehoopte restanten weg. Restjes zeep, kalk, en ook eventueel residu van haarproducten als wax en synthetische shampoos en conditioners.

Hoe gebruik je appelazijn in je haar? ›

Zelf doe ik 600 ml lauw water in een maatbeker, daar doe ik 3 eetlepels appelazijn bij en dat roer ik goed door. Je kan ervoor kiezen om eerst je haar te wassen (met een cg shampoo), ik vind dat zelf niet altijd nodig en breng het vaak ook gewoon op droog haar aan.

Is azijn bacterie dodend? ›

Er is aangetoond tijdens laboratorium studies dat het gebruik van pure-azijn circa 90% van de pathogenen dood. Echter, om als disinfectant gebruikt te mogen worden, moet het een bacterie dodend percentage van minstens 99% behalen.

Is vaseline goed voor je haar? ›

Om je haar in model te krijgen of een natuurlijke glans te krijgen, kan je een beetje vaseline smeren. Een gouden tip is om het niet te overdrijven! Je wilt immers geen vet haar krijgen. Daarnaast is het nuttig dat je niet vergeet dat vaseline geen voedende functie voor je haar heeft.

Welke zalf tegen jeuk? ›

Start bij een droge huid met een indifferent middel zoals vaselinelanettecrème of unguentum leniens (koelzalf). Bij een erg droge huid kan cetomacrogolzalf of lanettezalf worden toegepast. Een droge huid is een belangrijke oorzaak van jeuk. Naarmate de huid droger is, is een vettere zalf aan te raden.

Is vaseline goed voor de rimpels in je gezicht? ›

Vaseline kan droogtelijntjes verminderen maar bestaande rimpels niet. De enige echte antirimpelcrème is een zonnebrandcrème. Dit omdat 90% van de huidveroudering ontstaat door de zon! Als je nieuwe rimpels wilt voorkomen zou ik je willen adviseren je huid dagelijks te beschermen met een zonnebrandcrème.

Wat gebeurd er als je honing in je haar doet? ›

Daarnaast heeft honing ook antibacteriële en antiseptische eigenschappen, zodat de hoofdhuid en haar vrij blijft van bacteriën. Dankzij de vitamines en mineralen wordt de natuurlijke haargroei ondersteund en kan het zelfs helpen om roos en een jeukende hoofdhuid te verminderen.

Hoe lang mag je olijfolie in je haar laten zitten? ›

Het warme mengel breng je met draaiende bewegingen aan op je hoofdhuid. Laat het minimaal 20 minuten zitten voordat je het uitspoelt. Daarna kun je je haar wassen en stylen zoals je gewend bent.

Wat doet een ei met je haar? ›

Het eiwit kan namelijk helpen bij het reguleren van de talgproductie van de hoofdhuid. Ook vermindert het roos en geeft het eiwit volume aan je haar. Wanneer je droog haar hebt, moet je juist het eigeel reserveren. Dit eigeel zorgt voor het herstel van gespleten haarpunten én geeft je haar direct meer glans.

Is water drinken goed voor je haar? ›

Het drinken van water verhoogt de gezondheid van je haar. En ook de glans en zachtheid van je haar wordt aanzienlijk verbeterd! Ook kan water een positieve invloed hebben op de groei van je haar. Het drinken van water heeft dus een positieve invloed op de binnenkant en de buitenkant van je haar!

Wat is de beste manier om met je haar te slapen? ›

Tip 1: Draag je haar in een losse, lage staart, of een vlecht. Zorg voor zo min mogelijk spanning op je haar. Tip 2: Als je je haar graag in een knot wil dragen tijdens het slapen, gebruik dan een grote scrunchie en knoop die losjes vast, waardoor er is geen spanning op je haar is.

Wat gebeurt er als je je haar niet meer wast? ›

Je haren niet wassen met shampoo is dus een stuk natuurlijker en beter voor je hoofdhuid, en je schijnt er niks van te ruiken. Toch zijn er ook mindere verhalen. Zo kan je hoofdhuid gaan jeuken als je lang je haar niet wast. Bovendien wordt het bij sommige mensen een stuk stugger en doffer.

Waarom heb ik jeuk op mijn hoofd? ›

Een jeukende hoofdhuid kan komen door een ontregelde vochtbalans in de hoofdhuid. Dit kan ontstaan wanneer je ouder wordt of hormonale veranderingen ervaart, omdat je hoofdhuid dan minder natuurlijke oliën produceert. Daarnaast kan ook stress voor jeuk op het hoofd zorgen, omdat stress ontstekingen veroorzaakt.

Hoe krijg ik weer een gezonde hoofdhuid? ›

Wat maakt een hoofdhuid gezond?
 1. Drink veel water om je huid (inclusief je hoofdhuid) gehydrateerd te houden.
 2. Eet uitgebalanceerde voeding en zorg ervoor dat je voedsel consumeert dat voedingsstoffen bevat die het haar gezond houden: ijzer, eiwitten en vitaminen zijn ook belangrijk voor de gezondheid van de hoofdhuid.

Is koud water goed voor hoofdhuid? ›

Gebruik lauwwarm water.

Te heet water is slecht voor je haar, maar met alleen koud water wordt je haar niet schoon. Met lauwwarm water, rond de 35 graden, zit je meestal goed.

Kan je jeuk krijgen van stress? ›

Bekende factoren zijn: water, zeep, droge lucht, warmte, transpiratie, wol, alcohol en uw algehele conditie. Ook uw psychische gesteldheid kan van invloed zijn op jeuk. Zo kunnen bijvoorbeeld spanningen of stress jeuk verergeren.

Wat te doen bij jeukende hoofdhuid en haaruitval? ›

Een anti-roos shampoo kan helpen bij een jeukende hoofdhuid. Masseer de shampoo voorzichtig in het haar en op uw huid, probeer niet aan de gevoelige, jeukende huid te krabben. Spoel na het wassen de shampoo goed uit met water dat niet al te warm is.

Hoe kom je aan schimmel op je hoofd? ›

Hoe ontstaat hoofdschimmel ? Een hoofdschimmel wordt veroorzaakt door een infectie met een schimmel. De besmetting verloopt via besmette mensen, gevallen besmette haren, (huis)dieren, besmette kammen/borstels, besmet kappersinstrumentarium en via hoofddeksels, beddengoed en kleren.

Waarom heb ik bultjes op mijn hoofdhuid? ›

Bij een allergische reactie gaat de jeukende hoofdhuid vaak gepaard met bultjes, rode vlekken en soms vochtblaasjes op de hoofdhuid en bij uitbreiding op het gezicht. Vaak zijn het de parfums in haarproducten die de allergische reacties veroorzaken.

Wat helpt tegen jeuk huismiddel? ›

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes
 • IJsblokjes in een washandje op de jeukende plek(ken).
 • Dep wat mentholpoeder op de jeukende plek.
 • Drenk een doek in appelazijn en wikkel het om de jeukende plek. ...
 • Een badje van havermout.
 • Smeer de jeukende plek in met een mengsel van honing en kaneel.
18 Oct 2019

KAN jeuk van binnenuit komen? ›

Stress kan een oorzaak zijn. Heb je vaak spanning, probeer dan stress- en angstklachten te verminderen. Ook je organen of bepaalde medicijnen kunnen een oorzaak zijn van jeuk van binnenuit. Daarom is het aan te raden om contact op te nemen met je huisarts als je jeuk van binnenuit ervaart.

Wat is Ouderdomsjeuk? ›

Ouderdomsjeuk is een vervelende kwaal die kan berusten op een stofwisselingsstoornis. Doordat bepaalde afvalstoffen van de stofwisseling in een (te) grote hoeveelheid in het lichaam voorkomen, kunnen diverse klachten ontstaan. Een regelmatig voorkomende klacht is dan jeuk.

Is krabben op je hoofd slecht voor je haar? ›

Door het krabben kunnen de haarwortels verzwakken waardoor het haar op den duur kan uitvallen en haaruitval ontstaat. Ook ontstaan door het krabben schilfers op de hoofdhuid. Naast het vele krabben, kan ook stress (dat in relatie staat met roos) zorgen voor overmatig haaruitval.

Hoe vaak is het beste om je haar te wassen? ›

Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Maar over het algemeen kan iedereen met gemak een tot drie dagen zonder shampoo. Er is geen standaard aanbeveling.

Wat is de beste shampoo voor een droge hoofdhuid? ›

Bij een droge hoofdhuid is het vooral verstandig om op zoek te gaan naar een parfumvrije shampoo met voedende ingrediënten, zoals kokosolie, aloë vera en arganolie.

Hoe weet ik of ik hoofdschimmel heb? ›

Bij hoofdschimmel kunt u dit tussen uw haren zien: ronde, grijze plekken met kleine schilfers (velletjes) puistjes en korsten. kale plekken, of plekken waar de haren zijn afgebroken net boven de huid.

Hoe ziet schimmel op de huid eruit? ›

Bij huidschimmel heeft u 1 of meerdere plekken met kleine schilfers op uw huid. De plekken hebben vaak een andere kleur dan uw huidskleur: lichter, donkerder of rood. Het komt door een schimmel of gist. Huidschimmel kan meestal geen kwaad.

Wat zijn korstjes op hoofdhuid? ›

Op uw hoofd en gezicht kunt u eczeem hebben met vette schilfers. De schilfers zitten vaak tussen de haren, wimpers, in de wenkbrauwen, naast de neus en achter en in de oren. Het komt door veel gistcellen op de huid. U kunt een crème, shampoo of lotion gebruiken die werkt tegen gisten.

Hoe krijg je bultjes op je hoofd weg? ›

Een goede Tea Tree shampoo tegen een vette hoofdhuid kan het probleem misschien verhelpen. Anti roos shampoo kan ook vaak een gunstig effect hebben op puistjes op de hoofdhuid.

Wat is de beste anti roos shampoo? ›

Volgens de Consumentenbond bestaat dé beste anti roos shampoo niet. Wel raden zij de Andrélon antiroos shampoo, de Head and Shoulders anti roos shampoo, de anti roos shampoo van Resdan forte, de Sanex anti roos shampoo en de Sebamed Antiroos shampoo aan.

Videos

1. Hoe is het om hooikoorts te hebben?
(Het Klokhuis)
2. Webinar gezond leven - lekker in je hoofd
(Algemeen | Nieren.nl)
3. BREEKBAAR HAAR? 11 REDENEN WAAROM JE HAAR BREEKT (+ tips ♥️)
(Sayn van MijnKrullen)
4. Onzichtbare symptomen bij MS
(MS Vereniging Nederland)
5. De openbaring van de piramides (documentaire)
(Best Documentary)
6. AMMONIA & PARABEN FREE Natural Hair Dye | I have sensitive,flaky scalp so let's see how this goes 🥲
(Vera 🤍)

Top Articles

You might also like

Latest Posts

Article information

Author: Neely Ledner

Last Updated: 11/21/2022

Views: 5663

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Neely Ledner

Birthday: 1998-06-09

Address: 443 Barrows Terrace, New Jodyberg, CO 57462-5329

Phone: +2433516856029

Job: Central Legal Facilitator

Hobby: Backpacking, Jogging, Magic, Driving, Macrame, Embroidery, Foraging

Introduction: My name is Neely Ledner, I am a bright, determined, beautiful, adventurous, adventurous, spotless, calm person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.